8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ, ΕΝΑ "ΚΕΝΟ" ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στις 24-25/4 πραγματοποιήθηκε το 8ο τακτικό συνέδριο της ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ, όπου οι δύο σύνεδροι της παράταξής μας, σε συνεργασία με συνάδελφο της Γ.Γ. Ισότητας  των Φύλων, καταφέραμε, για δεύτερη θητεία, να εξασφαλίσουμε μια έδρα στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία του διημέρου, εκτός ίσως από την μοναδική ...1,5!!! ώρα σε δύο ημέρες που αφιερώθηκε σε τοποθετήσεις συνέδρων, ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική και πολύ μακριά από τα πραγματικά προβλήματα και τις ανησυχίες των εργαζομένων: έλλειμμα πολιτικής συζήτησης και ...πλεόνασμα κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων κομμάτων και υπηρεσιακών παραγόντων, (στους οποίους παρεμπιπτόντως δόθηκε βήμα και χρόνος υπερδιπλάσιος), κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας, παραγοντισμός και πάνω από όλα η ...μάχη της καρέκλας και των δημοσίων σχέσεων.  Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι αυτές οι διαδικασίες δεν δίνουν καμία αγωνιστική προοπτική και απλά αποτυπώνουν τον πολιτικό συσχετισμό στήνοντας "γέφυρες" με τους εκάστοτε κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τα πραγματικά μας προβλήματα όμως δεν μπορούν να περιμένουν και απαιτούν άμεσες απαντήσεις που δεν βρίσκονται ούτε στις καρέκλες και κυρίως ούτε στους προθαλάμους των υπουργικών γραφείων.  Η διέξοδος βρίσκεται στη διεκδίκηση και όχι στη συνδιοίκηση, στην αντίσταση και όχι στην συνδιαχείριση, στη δράση και όχι στην απλή εκλογική καταγραφή.

Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να το αποδείξουμε.  
Σε μια περίοδο που τα προβλήματά μας έχουν ενταθεί, ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης στη περιοχή είναι ορατός, η κυβέρνηση περνά το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο και με μεγάλη ευκολία παραχωρεί τη βάση της Σούδας ορμητήριο για τους βομβαρδισμούς στη Συρία, είναι επιτακτική ανάγκη να βγούμε από το περιθώριο.

Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή των εργαζομένων, είναι η μέρα των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων, των φτωχών και των πληβείων, των κατατρεγμένων και της περήφανης εργατιάς.  Είναι μέρα μνήμης, 132 χρόνια από την απεργία του Σικάγου για την καθιέρωση του οχτάωρου, 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ), 74 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή από τους ναζί κατακτητές.  Είναι μέρα αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο.  Είναι μέρα πραγματικής διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών της περιοχής και μέρα καταγγελίας των φιλοπόλεμων σχεδίων των ιμπεριαλιστών και της τυχοδιωκτικής στάσης της κυβέρνησης.

Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΝΟ στους ΑΓΩΝΕΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ