Αργία μήτηρ πάσης κακίας...

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον αριθμό των επίορκων και παραβατών που άμεσα θα απολυθούν από το δημόσιο. Ένας αριθμός «φάντασμα» που καθημερινά μεγαλώνει και μικραίνει, από 2.000 έως 7.000, ανάλογα με τις πιέσεις που δέχεται κάθε φορά η κυβέρνηση, με τελευταίο δημοσίευμα να μιλάει για 3.900 εκκρεμείς πειθαρχικές διώξεις. Η αριθμολαγνεία θριαμβεύει, οι φήμες οργιάζουν και οι αριθμοί σφυρίζουν προκειμένου να φτάσουν, ανεπιτυχώς τελικά, στο επιθυμητό 15.000 για το έτος 2013. Θολούρα που, εσκεμμένα, υπάρχει και αναπαράγεται αφήνοντας τεράστια περιθώρια στο χαρακτηρισμό πράξεων ως παραπτώματα και των υπευθύνων ως επίορκων, προκειμένου να χωρέσει κάθε ανεπιθύμητη συμπεριφορά και κάθε υπό απόλυση υπάλληλος.
Το νέο στοιχείο, που εγκαινιάστηκε με το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και ανατρέπει τα πράγματα προς πιο αντιδραστική κατεύθυνση, είναι ότι πλέον, ακόμα και η παραπομπή για εξέταση, οδηγεί σε απομάκρυνση από την εργασία και στέρηση μισθού(!) πριν καν υπάρξει εξέταση. Καταργείται έτσι, με τον πιο αυθαίρετο τρόπο, το τεκμήριο της αθωότητας και εφαρμόζεται το τεκμήριο της ενοχής. Ο καθένας είναι κατ’ αρχήν ένοχος μέχρι αποδείξεως της αθωότητάς του, καθιστώντας τον στόχο αυθαιρεσιών και έρμαιο ενδοϋπηρεσιακών ή εξωϋπηρεσιακών συμφερόντων.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
  • 20 δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ελεγκτές, τεχνικοίμέλη συμβουλίων και
επιτροπών, πραγματογνώμονες, μηχανικοί στην Αργολίδα βρίσκονται αντιμέτωποι με πάνω από 100(!) μηνύσεις από το ίδιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν έκδοση μιας τυπικής οικοδομικής άδειας, με τέσσερεις από αυτούς, εργαζόμενους στο Δήμο Ναυπλιέων και στο Δήμο Άργους - Μυκηνών, λόγω αυτού, να οδηγούνται σε αυτοδίκαιη αργία με περικοπή μισθού.
  • Ο Δημήτρης Αχείμαστοςκαθηγητής του Γενικού Λυκείου Πελοπίου Ηλείας,
  τέθηκε σε αργία με την κατηγορία της "αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας", για υπόθεσή που αφορά οικονομική αντιδικία του με ιδιώτη, πλημμεληματικού χαρακτήρα, η οποία δεν έχει εκδικαστεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό, από αναβολή λόγω αποχής των δικηγόρων.
Η τρομοκρατία  και η απειλή της απόλυσης θριαμβεύει με πολλούς αποδέκτες, με πρώτο στόχο κάθε φωνή που υψώνεται, κάθε εργαζόμενο που αντιστέκεται και αμφισβητεί. Τα παραδείγματα κι εδώ πολλά και ποικίλα:
  • Ο Δημήτρης Αδαμίδης, Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.ΝΞάνθης
και μέλος του  Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου - Κ.Υ. Ξάνθης και του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του τοπικού ιατρικού συλλόγου, διώχτηκε πειθαρχικά, τέθηκε σε αργία και παραπέμπεται στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ του Υπουργείου Υγείας, διότι, με αφορμή την αιμορραγία νεογνού, «άσκησε κριτική στην προϊσταμένη αρχή» του Νοσοκομείου, διατυπώνοντας τις αντιρρήσεις του για ελαττωματικό υλικό κλίπ ομφάλιου λώρου που χρησιμοποιείται στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου.
  • Ο Πέτρος Καπετανόπουλος, υπάλληλος του ΟΑΕΔ Περιστερίουαπειλήθηκε με
αργία αφού κατηγορήθηκε για «αντίσταση κατά της αρχής», «απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου», «ψευδή ανωμοτί κατάθεση» και «απλή συνέργεια σε ληστεία σε βαθμό κακουργήματος» όταν διαμαρτυρήθηκε για τον ξυλοδαρμό  Πακιστανού μετανάστη έξω από το σπίτι του. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία μετά από ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης και υπεράσπισής του.
  • Ο εκπαιδευτικός Στέφανος Γκουλιώνης, διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού
Σχολείου Λάρισας  για παιδιά με αυτισμό, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο και τέθηκε σε αναγκαστική αργία με την κατηγορία της «ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας», με αφορμή τη συμμετοχή του και την αναίτια σύλληψή του σε διαμαρτυρία την ημέρα της παρέλασης για την 25η Μαρτίου 2012 ενάντια στην πολιτική του μνημονίου και τις επιπτώσεις της.
  • O Αδαμόπουλος  Νίκος,  μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πρόεδρος του
Συλλόγου Εργαζομένων  Δήμου Νέας Ιωνίας, η Καραγεώργου Βασιλική πρόεδρος  του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου Αττικής και πρώην μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Μαυρουδής  Νίκος,  μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας και εκλεγμένο μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο από τον δήμαρχο Νέου Ηρακλείου με τις κατηγορίες της «απειλής ανθρωποκτονίας και  πρόκλησης φόβου και τρόμου σε εργαζόμενους» κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργιακής – νικηφόρας κινητοποίησης των εργαζομένων στο δήμο του Νέου Ηρακλείου το 2007  και καταδικάστηκαν στις 23-3-2013 σε εξάμηνη φυλάκιση. Οι τρεις συνδικαλιστές πάνε για αργία και απόλυση.
  • Οι συνδικαλιστές Αγαπητός Θανάσης, εκπαιδευτικός, Αρβανίτης Σαράντης και
Κυρατζόπουλος Θωμάς, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, κατηγορήθηκαν ότι, έξω από το συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, στις 14-11-2012 συμμετείχαν στα επεισόδια εναντίον τουΓερμανού πρόξενου και του Γερμανού υφυπουργού εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τελευταίου ότι «για εργασίες όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1000 άτομα». Λίγες ημέρες μετά την πανηγυρική αθώωσή τους από το δικαστήριο, συνεχίστηκε η επιχείρηση συνδικαλιστικής και πολιτικής τους δίωξης, με την εισαγγελέα πρωτοδικών να ασκεί έφεση σε βάρος της αθώωσης τους, ενώ, την επόμενη ημέρα από την αθώωσή τους, αναγγέλθηκε η έναρξη ΕΔΕ για το ίδιο θέμα.

Το μήνυμα που  θέλει να δώσει η κυβέρνηση  σε όποιον κινείται είναι ότι οι αγώνες διώκονται, η έκφραση αλληλεγγύης και συμπαράστασης ποινικοποιείται, ακόμα και αν αυτή εκφράζεται από τα πλέον νόμιμα και κατοχυρωμένα όργανα των εργαζομένων. Μας λένε ότι διώκουν τους επίορκους, αυτούς που σπιλώνουν την εικόνα των δημοσίων υπαλλήλων, αυτούς που ντροπιάζουν τη χώρα και τους πολίτες της και επιτακτικά μας ζητούν να τους καταδικάσουμε κουνώντας μας απειλητικά το δάκτυλο. Ποιοι μιλάνε; αυτοί που όχι μόνο ευθύνονται και αναπαράγουν αυτή την κατάσταση, αλλά καθημερινά απαξιώνουν, εξευτελίζουν, τρομοκρατούν και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Οι αποδέκτες είμαστε όλοι μας: ο καθένας που τολμά να αντιδρά και να αντιστέκεται, ο υπάλληλος της ΔΕΗ που αρνείται να κόψει το ρεύμα στον άνεργο που αδυνατεί να πληρώσει, ο εργαζόμενος στην εφορία που δεν προχωρά σε κατάσχεση σπιτιού όταν υπάρχει απλήρωτη δόση, ο απεργός που συμμετέχει σε διαδήλωση που «παρεκτρέπεται», ο δημόσιος υπάλληλος που άργησε μισή ώρα…
Η εξουσία θέλει να σπείρει το φόβο, να κρατήσει όμηρους τους αγωνιστές και να ποινικοποιήσει κάθε κίνημα ανατροπής αυτής της πολιτικής. Είναι φανερό ότι στη χώρα των μνημονίων και της τρόικας ταιριάζουν εργαζόμενοι τρομοκρατημένοι, που δεν διαμαρτύρονται, δεν διεκδικούν και δεν αμφισβητούν. Ακόμα και η συμμετοχή σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί «ανάρμοστη συμπεριφορά» και να θέσει σε αργία τον εργαζόμενο. Το έδαφος είναι ελεύθερο για τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις την παραπέρα επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις.

Όλγα Πετρούλια