Νότια Αφρική: 35 νεκροί εργάτες θυσία στο βωμό του «χρυσού παραδείσου»

Στις 10 Αυγούστου 2012 στη πόλη Μαρικάνα της Νότιας Αφρικής, της δεύτερης παγκοσμίως χώρας σε παραγωγή χρυσού, 3.000 μεταλλωρύχοι των ορυχείων λευκόχρυσου της πολυεθνικής εταιρείας Lonmin PLC κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας διεκδικώντας αύξηση του μισθού τους από 480 δολάρια (4.000 ριάντ) σε 1.500 δολάρια (12.500 ριάντ). Η εταιρεία Lonmin PLC, μια από τις εταιρείες κολοσσούς που καθημερινά απομυζούν τον πλούτο αυτής της χώρας εκμεταλλευόμενες το φθηνό εργατικό δυναμικό της, απασχολεί παγκοσμίως 28.000 εργαζόμενους. Πατώντας πάνω σε σειρά καταγγελιών για εργατικά ατυχήματα, θανάτους και χιλιάδες ασθένειες στα ορυχεία της, έχει «επαξίως» κατακτήσει τη τρίτη θέση παγκοσμίως στην εκμετάλλευση λευκόχρυσου, τον οποίο και πουλά προς 1.400 δολάρια την ουγκιά, δίνοντας την ίδια στιγμή εξευτελιστικά μεροκάματα πείνας στους εργάτες της.
Από την πρώτη  στιγμή οι απεργοί μεταλλωρύχοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα εχθρικά κυβερνητικά σωματεία της «Εθνικής Ένωσης Μεταλλωρύχων» (NUM) και COSATU, το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο της εργοδοσίας και τη κυβέρνηση του, κατά τα άλλα μέλους της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Η απεργία κηρύχθηκε αμέσως παράνομη και οι κυβερνητικές δυνάμεις καταστολής, γνωστές για την βιαιότητα και τις δολοφονίες τους,  στάλθηκαν για να την καταπνίξουν. Καθώς η αιματηρή επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων της 13ης Αυγούστου δεν κατάφερε να κλονίσει την αποφασιστικότητα και την επιμονή των απεργών, το απόγευμα της Πέμπτης 16 Αυγούστου, 3.000 πάνοπλοι αστυνομικοί, συνοδεία ελικοπτέρων, παρατάχθηκαν απέναντι από τους «οπλισμένους» με ματσέτες, παλούκια και ακόντια, μεταλλωρύχους. Ακολούθησε κυριολεκτικά «σφαγή» με 35 νεκρούς, 78 τραυματίες και 265 συλλήψεις.
Οι απεργοί όμως συνέχισαν. Παρά την αιματοχυσία και κόντρα στο νέο τελεσίγραφο της εργοδότριας εταιρείας και τις καταγγελίες περί «χουλιγκανισμού» των δυο μεγάλων κυβερνητικών συνδικάτων, NUM και COSATU, η απεργία συνεχίστηκε. Αγνόησαν τα «κροκοδείλια δάκρυα» του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα και την εξεταστική επιτροπή που δήθεν όρισε και νίκησαν. Στις 19 Σεπτεμβρίου η Lonmin PLC υποχώρησε, δέχθηκε να δώσει αυξήσεις 22% και η απεργία έληξε.
Για άλλη μια φορά η ιστορία  διδάσκει ότι οι νίκες έρχονται μόνο με σκληρούς και επίμονους αγώνες, κόντρα σε ξεπουλημένες ηγεσίες και κυβερνήσεις υπηρέτες της πιο σκληρής και εκμεταλλευτικής εργοδοσίας. Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει.