Απογραφή διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ-ΤΕΙ: «Όπου δεν τύπτει λόγος πίπτει ράβδος»

              Στον πρόσφατο Ν. 4057/2013 «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», εν μέσω φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, πέρασε τροπολογία του υπουργείου παιδείας με την οποία συμπληρώνεται το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων με ένα ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα: αυτό της «μη απογραφής υπαλλήλου εντός οριζόμενης προθεσμίας…» που μάλιστα επισείει κι αυτοδίκαιη αργία. 

Αφού, λοιπόν, απέτυχε η κυβέρνηση να αναγκάσει τα Πανεπιστήμια να συμμορφωθούν, καθώς αρνήθηκαν να στείλουν στοιχεία προκειμένου να βγουν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοί τους, πέρασε στην τρομοκρατία και εξατομίκευσε το πρόβλημα καλώντας κάθε υπό διάθεση υπάλληλο να αυτοαπογραφεί. Με αυτό τον τρόπο απομόνωσε τον κάθε απεργό και έσπειρε τον φόβο, ομολογουμένως αρκετά αποτελεσματικά, καθώς η πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων, μετά από κλυδωνισμούς και παλινδρομήσεις, τελικά απογράφηκαν. 

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση τελικά θα βρει τους υπό διάθεση υπαλλήλους με τρεις εναλλακτικούς τρόπους: είτε από όσους τελικά υπέβαλαν το δελτίο με ακρίβεια, οπότε και θα βρεθούν διαθέσιμοι, είτε από όσους δεν το υπέβαλαν με ακρίβεια, οπότε κατόπιν πειθαρχικής και ποινικής δίωξης για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία και από όσους δεν θα υποβάλλουν καθόλου το απογραφικό δελτίο, όποτε και αυτοί, σύμφωνα με την τροπολογία, θα έχουν την ίδια τύχη. 

Έτσι απ[ό τις 11 Νοεμβρίου επιδόθηκε η πρώτη παραπομπή σε αυτοδίκαιη αργία στους διοικητικούς υπάλληλους των ΑΕΙ που αρνήθηκαν να απογραφούν κατά τη διάρκεια της απεργίας τους.  278 υπάλληλοι παρέλαβαν στο σπίτι τους ένα χαρτί στο οποίο αναγράφεται πως "τίθενται σε αργία για παράβαση καθήκοντος, σοβαρή απείθεια και μη απογραφή κατ' εντολή του υπουργού παιδείας", διωκόμενοι ουσιαστικά πολιτικά γιατί αρνήθηκαν να υποκύψουν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Εντωμεταξύ, στις περίφημες διαπραγματεύσεις ο υπουργός παιδείας υποσχέθηκε να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρακαμφτεί η πειθαρχική διαδικασία και οι μη απογραφέντες θα απολυθούν κατευθείαν, αποκλείοντας την πιθανότητα οι διωκόμενοι να μπορέσουν να αντιπαλέψουν το πειθερχικό.  Η μόνη, λοιπόν, εξέλιξη ως προς αυτό είναι η επιδείνωση των όρων δίωξής τους.  Και μάλιστα ο υπουργός προβάλλει τη συγκεκριμένη πρόταση ως θετική, υποσχόμενος να μειώσει, κατά τον αντίστοιχο αριθμό, τους υπό απόλυση απογραφέντες.  Με αυτό τον τρόπο τα νούμερα των διαθεσιμοτήτων καλύφθηκαν και μάλιστα από το πιο αγωνιστικό, πρωτοπόρο και άρα πιο ενοχλητικό για τον υπουργό κομμάτι των εργαζομένων.  Και για του λόγου το αληθές, σήμερα, που πλέον η απεργία έχει κλείσει, οι συνάδελφοι μας που παρέμειναν σταθεροί στη συλλογική απόφαση για μη απογραφή, παραμένουν υπόλογοι για πειθερχικό παράπτωμα και σε αυτοδίκαιη αργία.
 
Όσο κι αν φαίνεται εξωφρενικό, να θυμίσουμε ότι και στο παρελθόν  έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο όταν υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ειδικότητας ΔΕ Διοικητικού των ΟΤΑ και όχι μόνο, στο πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας, είδαν την πόρτα της εξόδου μετά από ξαφνική διαγραφή τους από το apografi.gov.gr. Επίσης, το καλοκαίρι 2.122 εκπαιδευτικοί είδαν το ονόματά τους να φιγουράρουν σε λίστες κατάργησης των ειδικοτήτων τους που δημοσίευσε το υπουργείο παιδείας πριν καν ο σχετικός νόμος …ψηφιστεί.

Το νομικό οπλοστάσιο που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση μάς υποψιάζει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και διαλύει όλες τις αυταπάτες περί «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, αστικής δημοκρατίας και νόμων, που γίνονται κάθε φορά λάστιχο προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.