ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

25-11-2016

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

Όλες οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια ως κατάκτηση και δικαίωμα.  Ένα δικαίωμα όμως τόσο αυτονόητο για τους εργαζομένους που πρέπει να είναι "υποχρεωτικό" και μάλιστα, για να μην υπάρχουν και ανησυχητικές διαρροές, φρόντισε φέτος η για "πρώτη φορά" κυβέρνηση να μεταφέρει τις εκλογές από Σάββατο σε εργάσιμη ημέρα για να εκβιάσει τη συμμετοχή μας.  "Το καλό μας με το ζόρι"; ή χειραγώγηση σε ανώδυνα και ακίνδυνα μονοπάτια;  Δεν είδαμε να δείχνει τον ίδιο ζήλο για το δικαίωμα στην απεργία που στο νέο συνδικαλιστικό νόμο θέλει να καταργήσει.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν δεν έχουν θέση σε ένα κρατικό όργανο που εφαρμόζει τη κυβερνητική πολιτική σε μια εποχή που το άδικο είναι νόμος.  Η συμμετοχή των αιρετών στο υπηρεσιακό συμβούλιο δεν είναι άχρωμη κι ουδέτερη.  Όσο "αγωνιστική", "τίμια" και "συναδελφικά" κι αν παρουσιάζεται, έρχεται να εφαρμόσει με τη διοίκηση όλους τους αντεργατικούς νόμους, να εφαρμόσει, δηλαδή, με "δικαιοσύνη" την... αδικία.  Όσο για τους υποψηφίους, κάποιοι από αυτούς, τελευταία δεν συμμετείχαν ούτε καιν στις απεργίες που οι παρατάξεις τους, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, ψηφίζουν στην ΑΔΕΔΥ.  Πώς γίνεται λοιπόν να μας πείσουν ότι με δύο έδρες σε ένα πενταμελές κρατικό όργανο μπορούν να πετύχουν αυτό που, κατά τη γνώμη τους δεν μπορούν χιλιάδες απεργοί στο δρόμο;  Δεν υπάρχει συνδικαλισμός δήθεν μόνο για το Εθνικό Τυπογραφείο.  Αυτό είναι παραγοντισμός και χτίσιμο συνδικαλιστικής καριέρας σε κλειστούς τοίχους.

Δεν μας ενδιαφέρει, λοιπόν, να "καταγράψουμε" τις δυνάμεις μας σε αυτές τις εκλογές.  Ίσα - ίσα είναι υποχρέωσή μας να διαχωρίσουμε τον συνδικαλισμό από το κράτος και τη διοίκηση, από τον παραγοντισμό και τις μικροεξυπηρετήσεις και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εκεί που πραγματικά βρίσκονται οι εργαζόμενοι και κάτι μπορεί να αλλάξει: στο δρόμο και στη διεκδίκηση.

Εξάλλου η πρόσφατη εμπειρία με το άρθρο 41 μας έδειξε ότι η δύναμη βρίσκεται στη συλλογική οργάνωση και όχι στις ατομικές λύσεις, στην απεργία και όχι στα κάθε λογής συμβούλια και επιτροπές της συνδιοίκησης.  Εκεί που δίνεται η κόντρα με τα πραγματικά μας προβλήματα: τα μνημόνια και τα νέα μέτρα που έρχονται για να επιβάλουν καθεστώς ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο, το νομοσχέδιο για την κινητικότητα και την αξιολόγηση που θα φέρει απολύσεις, τις ελλείψεις προσωπικού, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα κλεισίματα οργανισμών, το νέο ασφαλιστικό και την διάλυση του συστήματος περίθαλψης, τα μισθολόγια πείνας και τη φοροληστεία που λεηλατεί ό,τι έχει απομείνει από το εισόδημά μας.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ είχε και έχει σταθερά την θέση της ΑΠΟΧΗΣ από τις εκλογές για το υπηρεσιακό συμβούλιο και καλεί όποιον συνάδελφο πιστεύει ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ότι οδηγούμαστε από ήττα σε ήττα και ότι πρέπει επιτέλους να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να γυρίσει τη πλάτη στις εκλογές της συνδιοίκησης και της ενσωμάτωσης και να στηρίξει ενεργά τους συλλογικούς αγώνες εκεί που πραγματικά μπορεί κάτι να αλλάξει.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ