Πακιστάν: 314 νεκροί εργάτες στο βωμό του κέρδους και της εκμετάλλευσης

Στις 12 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε μια συγκλονιστική είδηση που  δυστυχώς πέρασε στα ψιλά της ενημέρωσης. Στο Καράτσι του νότιου Πακιστάν ξέσπασε πυρκαγιά στο πενταόροφο εργοστάσιο ετοίμων ενδυμάτων της Αλί Εντερπράιζις με 289 νεκρούς εργάτες και μεγάλο αριθμό αγνοουμένων. Παρά τη δικαστική έρευνα που έχει διαταχθεί, η αιτία της πυρκαγιάς παραμένει άγνωστη. Τα περισσότερα θύματα πέθαναν από ασφυξία, καθώς όλες οι έξοδοι (εκτός από μία) ήταν κλειδωμένες, όλα τα παράθυρα είχαν σιδερένιες μπάρες, δεν υπήρχαν μέτρα πυρασφάλειας και το εργοστάσιο δεν είχε εξόδους κινδύνου. Κάποιοι εργάτες απελπισμένοι πηδούσαν από τα παράθυρα με αποτέλεσμα 65 από αυτούς να έχουν υποστεί σοβαρά κατάγματα. Τραγικό το γεγονός ότι μεταξύ των νεκρών βρέθηκε και η σωρός ενός αγοριού 10 ετών, θύμα της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας που στο Πακιστάν ανθεί.
«Όταν είδαμε τις φλόγες να μπαίνουν στην αίθουσα ορμήσαμε με εργαλεία και μηχανές για να ανοίξουμε τις μεταλλικές μπάρες από τα παράθυρα» είπε εργάτης, που κατάφερε να γλυτώσει, με σοβαρά κατάγματα, πέφτοντας από το παράθυρο («Η Καθημερινή», 14-9-2012).
 Την ίδια ημέρα στη πόλη Λαχόρ, στο ανατολικό Πακιστάν, 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάλι λόγω πυρκαγιάς, σε εργοστάσιο υποδηματοποιίας αυτή τη φορά. Η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρες ηλεκτρογεννήτριας, καθώς οι συχνές διακοπές του ρεύματος αναγκάζουν τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν ηλεκτρογεννήτριες για ηλεκτροδότηση.
Τα δυο αυτά εργοστάσια παρήγαγαν προϊόντα μεγάλων δυτικών εταιρειών που επενδύουν σε αυτές τις χώρες λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους. Οι ντόπιες υποτελείς κυβερνήσεις, προκειμένου να κάνουν τις χώρες τους φιλικές στις επενδύσεις, αφήνουν το σάπιο σύστημα της διαφθοράς και της δωροδοκίας να λειτουργεί και αποσιωπούν την παντελή απουσία μέτρων ασφαλείας και κανονισμών λειτουργίας των χώρων δουλειάς.
Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού που πλουτίζει θυσιάζοντας τις ανθρώπινες ζωές στο όνομα του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Αυτό το μέλλον οραματίζονται οι κεφαλαιοκράτες ανά τον κόσμο, αυτό το μέλλον επιφυλάσσουν για όλους τους λαούς αν τους αφήσουμε και δεν τους σταματήσουμε. Αυτό θα είναι και το δικό μας μέλλον αν δεν βάλουμε φραγμό στα σχέδια Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ζώνη φθηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς κατακτήσεις.