ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΟΛΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ - ΟΛΑ ΞΕΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

Όταν η Διοίκηση βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επαναστάσιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του»
Ρήγας Φερραίος «Νέα Πολιτική Διοίκησις», 1797


Εδώ και τρία χρόνια οι κάτοικοι της Ιερισσού της  Χαλκιδικής, με επιτροπές αγώνα ενάντια  στα μεταλλεία χρυσού, δίνουν ένα δίκαιο, άνισο και παρατεταμένο αγώνα, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στη ζωή. Η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», σύμπραξη της καναδικής πολυεθνικής «Eldorado Gold» και της «Άκτωρ» του πανταχού παρόντα Μπόμπολα, έδωσε μόλις 11.000.000 ευρώ για να αγοράσει από το Ελληνικό Δημόσιο ένα τεράστιο κομμάτι γης της Χαλκιδικής, 317.000 στρέμματα (δηλ. 35 ευρώ/ στρέμμα), όταν μόνο τα μεταλλεύματα που είχε στις αποθήκες η προηγούμενη εταιρεία, η TVX Gold, πλησίαζαν τα 90.000.000 ευρώ! Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας έχει ανέβει από την αγορά αυτή σε 2,5 δις και τα εκτιμώμενα μεταλλεύματα στα 15-20 δις!
Σύμφωνα με τον Ν. 3220/2004 (ΦΕΚ 15/Α//28-1-2004, σελ. 349) «Η αγοράστρια δεν έχει υποχρέωση και ευθύνη για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος εν γένει ή απορρέουσα από τον μεταλλευτικό κώδικα, τον Κ.Μ.Λ.Ε., την Κ.Υ.Α. περιβαλλοντικών όρων, τις εγκρίσεις τεχνικών  μελετών και τις λοιπές εν γένει διοικητικές πράξεις, εγκρίσεις ή άδειες μετά από την αναστροφή της πώλησης σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσης».
Οι όροι της σύμβασης είναι  τόσο κραυγαλέα αποικιακού χαρακτήρα  που μέχρι και η ευρωπαϊκή  επιτροπή, με την απόφαση της European Commission Decision IR/11/216, διαπίστωσε ότι το τίμημα ήταν εξαιρετικά χαμηλό και κάλεσε την εταιρία να πληρώσει πρόστιμο 15,34 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, για να προσφύγει, ως εκ θαύματος, η …ελληνική κυβέρνηση, και όχι η εταιρία, εναντίον της απόφασης!!
Με πρόσχημα την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που όλο εξαγγέλλονται και ποτέ δεν βλέπουμε, καθώς και τις 1200 με 1500 προσλήψεις, στην καλύτερη περίπτωση, με μεγάλο μέρος αυτών να είναι πενταμηνήτες εκπαιδευόμενοι από το ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας με τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Κι όλα αυτά χωρίς το παραμικρό κέρδος από μέρους του ελληνικού δημοσίου.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας: τα σύννεφα της τοξικής θειούχας σκόνης, που θα φτάνουν τα 3.116 τόνους την ώρα, θα μολύνουν τα πάντα, επικαθήμενα στη γη, στη θάλασσα και στα νερά. Τα τοξικά απόβλητα θα συγκεντρώνονται σε τεράστιες ποσότητες, τα νερά στην περιοχή θα αποστραγγιστούν, ενώ το χώμα, ποτισμένο με αρσενικό, θα γίνει ακατάλληλο για καλλιέργεια και αποκατάσταση. Η όποια οικονομική δραστηριότητα, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία και τουρισμός, σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, που απασχολούνται περίπου 35.000 εργαζόμενοι, χωρίς τους εποχιακά απασχολούμενους, θα καταστραφούν.
Οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν έναν σοβαρό πολιτικό αγώνα κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο και το πολιτικό σύστημα που το υπερασπίζεται. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και επίμονος σε σημείο που εκνευρίζει ιδιαίτερα τα στελέχη της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και αναγκάζει τον Π. Στρατουδάκη, διευθύνοντα σύμβουλο, στις 19/3 να δηλώνει «Η χώρα και η κυβέρνηση επιδιώκει επενδύσεις. Διατηρώ ωστόσο, επιφυλάξεις αν μπορεί να διαχειριστεί επενδύσεις και μάλιστα τέτοιου μεγέθους… Το ερώτημα είναι, αν ως χώρα θα διαμορφώσουμε ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο. Αν υπάρξει αυτό, η εταιρία θα μείνει». Το μήνυμα ελήφθη και η κυβέρνηση, γνήσιος υπερασπιστής των συμφερόντων της εταιρίας, με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει «η Χαλκιδική δεν θα γίνει Κερατέα», προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση και τρομοκρατία. Κλίμα διχασμού της τοπικής κοινωνίας, εκφοβισμός, αστυνομοκρατία, συλλήψεις και προσαγωγές, που φτάνουν τις 200, εισβολή και δακρυγόνα σε σχολεία, ανακρίσεις, πρωτοφανής αγριότητα και καταστολή κόντρα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών που παλεύουν για να μην γίνει ο τόπος τους Χιροσίμα για το νερό που πίνουν, το δάσος, τον αέρα που αναπνέουν, τη δουλειά και τα παιδιά τους. Σχεδόν καθημερινά, με μαζικότητα και πρωτοφανή επιμονή, οι κάτοικοι της περιοχής έρχονται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής που, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, υπερασπίζονται και προστατεύουν τα συμφέροντα της εταιρίας. Κι έχουν δίπλα τους τούς κατοίκους της Θράκης και του Κιλκίς, που βρίσκονται επίσης σε κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση και εκεί χρυσωρυχείων και όλους εμάς που θέλουμε ένα καλύτερο αύριο και βλέπουμε την ελπίδα σε κάθε αγώνα που ξεσπά.

ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΑΔΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΥΜΑΝΤΟ