7ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ : ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΛΠΗΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ   ΕΘΝΙΚΟΥ   ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ
                                                                                                                                    27/3/2015

7ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ : ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΛΠΗΣ

Συνάδελφοι,
Στις 17-18/3 πραγματοποιήθηκε το 7ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ, στο οποίο, για πρώτη φορά, συμμετείχε και ο ΣΠΕΤ με 7 συνέδρους. Στις εκλογές της 18/2 η ΑΚΕΤ, παρά τις πιέσεις σε βαθμό σύνθλιψης, που δέχθηκε εκατέρωθεν, κατάφερε να εξασφαλίσει έναν εκπρόσωπο, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη μερίδας συναδέλφων που αντιστάθηκαν στις συμπληγάδες των «σίγουρων» λύσεων και των «νέων» εγχειρημάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του συνεδρίου αναλώθηκε σε τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών του υπουργείου, χαιρετισμούς κομμάτων και παραγόντων που ελάχιστη σχέση έχουν με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στο δημόσιο. Επειδή οι εργασίες του συνεδρίου συνέπεσαν με την κατάθεση του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου για τη δημόσια διοίκηση, για άλλη μια φορά, γίναμε μάρτυρες μακροσκελών αναλύσεων περί κράτους, δημόσιας διοίκησης, μα και αποτελεσματικότητας, περιγραμμάτων θέσεων, αξιολόγησης και κινητικότητας. Όροι, αρκετά δημοφιλείς από όλες τις κυβερνήσεις, που ενίοτε επιστρατεύονται για να περιγράψουν με ωραία λόγια το λιγότερο κράτος για τον πολίτη, το κράτος στην υπηρεσία της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, το δημόσιο που υπηρετεί τους θεσμούς ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΟΟΣΑ. Οι τοποθετήσεις δε των συνέδρων, στη πλειοψηφία τους, ελάχιστα συνέβαλαν στην ουσιαστική συζήτηση πάνω στον απολογισμό της τελευταίας τριετίας, μιας τριετίας που ανέδειξε τεράστια ζητήματα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, πόσο μάλλον στη χάραξη των στόχων και μετώπων πάλης του επόμενου διαστήματος, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι ήταν ένα συνέδριο κάλπης και δημιουργικών μαθηματικών.

Η σύνεδρος της ΑΚΕΤ παρενέβη στο συνέδριο από κοινού με συνάδελφο συναγωνιστή από  τον Σύλλογο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, συγκροτώντας το ψηφοδέλτιο ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ, σε μια προσπάθεια «στήριξης της αγωνιστικής κατεύθυνσης, της γραμμής της αντιπαράθεσης στη λογική της συνδιαλλαγής και της συνδιαχείρισης, του ζωντανέματος των σωματείων και προώθησης της πολιτικής γραμμής της αντίστασης, της ανεξαρτησίας από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του» εξασφαλίζοντας μια έδρα στο Δ.Σ., με τις υπόλοιπες 12 να κατανέμονται μεταξύ της παράταξης της Αγωνιστικής Συνεργασίας : 6 έδρες, των 2 ψηφοδελτίων της ΔΑΚΕ : 5 έδρες και της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Υπαλλήλων (σχήμα του Υπ. Εσωτερικών) που πήρε 1 έδρα.

Συνάδελφοι,

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο. Η βάρβαρη πολιτική των μνημονίων είναι εδώ και το ζήτημα της αποτίναξης της παραμένει ανοιχτό.  Μόνο οι αγώνες μπορούν να χαράξουν μια ελπιδοφόρα προοπτική για τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία, στο βαθμό, όμως, που απεγκλωβίζονται από τη λογική της διαμαρτυρίας, των κοινοβουλευτικών – εκλογικών αυταπατών και της ανάθεσης. Στο βαθμό που ξεπερνιούνται τα όρια ελέγχου που θέλουν να επιβάλουν στους εργαζόμενους και στους αγώνες τους οι κυρίαρχες πολιτικο-συνδικαλιστικές δυνάμεις. Στο βαθμό που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παίρνουμε την υπόθεση των αγώνων στα δικά μας χέρια.