ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΠΕΤ

Την Τρίτη 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του ΣΠΕΤ, με θέμα την συγκρότηση του Προεδρείου, το «μοίρασμα» δηλαδή των θέσεων του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, του Γενικού Γραμματέα, του Ταμία και του Οργανωτικού Γραμματέα. Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, της παράταξης με την απόλυτη πλειοψηφία των 5 σε σύνολο 9 εδρών, πρότεινε την συγκρότηση Προεδρείου στη βάση της αντιπροσωπευτικότητας.
Η πάγια θέση της ΑΚΕΤ ήταν και  παραμένει ότι η συγκρότηση του Προεδρείου δεν γίνεται στη βάση της αντιπροσωπευτικότητας. Η αντιπροσώπευση στο Δ.Σ. υπάρχει έτσι κι αλλιώς, αφού εκεί συμμετέχουν οι εκπρόσωποι που οι εργαζόμενοι έστειλαν με την ψήφο τους.  Στα συνδικαλιστικά όργανα υπάρχουν θέσεις, πολιτικές στάσεις και απόψεις. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορούμε να την κρύβουμε.
Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε λοιπόν σε κοινό Προεδρείο με τις παρατάξεις που πολιτικά καταγγέλλουμε.
Δεν μπορούμε να δώσουμε πολιτικό άλλοθι στις κυβερνητικές ΔΑΚΕ και  ΠΑΣΚ που συνεχίζουν να στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές που μας έχουν φέρει ως εδώ και μας προτείνουν θέσεις για να βάλουν κι εμάς «στο παιχνίδι».
Είναι ανέντιμο απέναντι στους συναδέλφους που μας στήριξαν κι όσους μπορεί να μην μας στήριξαν αλλά παρακολουθούν θετικά και με ενδιαφέρον τη δράση μας.

Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε καμία συμφωνία για το μοίρασμα καρέκλας και θέσεων κάτω ή πάνω στο τραπέζι. Γνώμονας μας είναι να υπηρετούμε με καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των συναδέλφων μας, χωρίς συναλλαγές και παζάρια, με δράση και ουσιαστική συμμετοχή, κριτήριο που όχι μόνο δεν θεωρούμε ότι εξυπηρετείται καλύτερα πίσω από τίτλους και θέσεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση και με τον υπάρχοντα συσχετισμό, υπονομεύεται κιόλας.

Και για όποιον βιαστεί να μας καταλογίσει στείρα κριτική και απροθυμία συμμετοχής στα προβλήματα, ας μας απαντήσει πόσοι συνάδελφοι γνώριζαν, με εξαίρεση τις προβεβλημένες θέσεις του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, τη σύνθεση του Προεδρείου στη προηγούμενη θητεία του Δ.Σ. και πόσο αυτό οδήγησε τη δράση αυτών των παρατάξεων προς αγωνιστική και διεκδικητική κατεύθυνση;
Η βαρύτητα, λοιπόν, όλων των θέσεων στα πλαίσια του Δ.Σ., με εξαίρεση αυτή του Προέδρου, που όμως αποτελεί ευθεία έκφραση του συσχετισμού δύναμης, για μας είναι η ίδια. Το επιχείρημα ότι δήθεν η θέση που συνοδεύεται και από τίτλο έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, είναι επικίνδυνα λαθεμένο. Η δυσκολία είναι να μπορείς να παλεύεις από όποια θέση οι συνάδελφοι σε όρισαν, γιατί τελικά αυτοί αποφασίζουν πού θα βρεθεί ο καθένας.

Η αύξηση της δύναμης της ΑΚΕΤ κατά μια έδρα σε ένα Δ.Σ. με απόλυτη πλειοψηφία ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ δεν μας επιτρέπει να προσανατολίσουμε τον ΣΠΕΤ προς την αγωνιστική κατεύθυνση που εμείς θα θέλαμε.
Συνεχίζουμε όμως με μεγαλύτερη ένταση, να είμαστε μέσα στα προβλήματα ενθαρρυμένοι από τη στήριξη που μας έδειξαν οι συνάδελφοι, που «τόλμησαν» σε ένα εξαιρετικά δύσκολο προεκλογικό κλίμα υποσχέσεων, εξυπηρετήσεων, πιέσεων και ψευτοδιλημμάτων, να μας στηρίξουν, χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη ότι δήθεν τα προβλήματα λύνονται καλύτερα από τις θέσεις και τα αξιώματα.

Δεν αποδεχόμαστε τον εύκολο δρόμο «του αγώνα δια της καρέκλας». Επιμένουμε ότι πρέπει να ξαναχτίσουμε τον συνδικαλισμό.
Παραμένουμε μια  δύναμη που δεν συναλλάσσεται  και δεν βολεύεται πίσω από θέσεις και προνόμια νομίζοντας ότι έτσι παίζει πιο καθοριστικό ρόλο.
Επιλέγουμε συνειδητά τον δύσκολο δρόμο της αντιπαράθεσης σε ό,τι μας ενοχλεί και της μηδενικής ανοχής στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.

Μετά από τη δική μας διαφωνία για τη συγκρότηση του Προεδρείου στη βάση τα αντιπροσωπευτικότητας, έγινε ψηφοφορία και εγκρίθηκε με ψήφους 7 προς 2 η ακόλουθη σύνθεση του Προεδρείου του Δ.Σ.: Πρόεδρος Β. Γεωργίου, Γενικός Γραμματέας Θ. Μουμούρης, Αντιπρόεδρος: Α. Καραβάνας, Ταμίας: Α. Τσόλκας και Οργανωτικός Γραμματέας: Β. Αγιάνογλου.

19/06/2013


Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής  Κίνησης στο Δ.Σ.
Πετρούλια Όλγα
Χαχάμης Μπάμπης