Δημόσια Υγεία: Πώς ένα δικαίωμα μετατρέπεται σε εμπόρευμα και ατομική υποχρέωση

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας έχει φτάσει στο ναδίρ. Η ανελέητη περικοπή δαπανών, σε βαθμό πλήρους αποσάθρωσης και απαξίωσης, έχει οδηγήσει ουσιαστικά όλο το σύστημα σε διάλυση. Οι  τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και κάθε υποδομή, καθιστούν αδύνατη την, στοιχειωδώς ανεκτή, λειτουργία των νοσοκομείων που πλέον εξαρτάται αποκλειστικά από το φιλότιμο των εργαζομένων του, γιατρών και νοσηλευτών. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ακολουθώντας τις επιταγές των μνημονίων, προχωρά σε κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων πανελλαδικά, κατά τη γνωστή τακτική του ΔΝΤ, με στόχο να μειωθούν από 132, που είναι σήμερα, σε 50!
Ο πολλά υποσχόμενος ΕΟΠΥΥ, που αυτή τη στιγμή «καλύπτει» το 90% των ασφαλισμένων, καταρρέει αφήνοντας φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους απλήρωτους για μήνες ή και χρόνια, κηρύσσοντας στη πραγματικότητα άτυπη «στάση πληρωμών».
Όλα αυτά και πολλά  άλλα ακόμα αναδεικνύουν το μέγεθος  ενός τεράστιου προβλήματος που παραμένει βαθύτατα ταξικό. Από τη μια το σύστημα μετακυλίει το κόστος από το κράτος,  του οποίου είναι υποχρέωση, στις, έτσι κι αλλιώς, άδειες τσέπες μας από τη φοροληστεία και τις μειώσεις μισθών, αναγκάζοντάς μας να πληρώνουμε διπλά, μέσω κρατήσεων και άμεσα, τα πάντα (επισκέψεις γιατρών ακόμα και για συνταγογράφηση, φάρμακα, εξετάσεις, ακόμα και επ΄ αμοιβή τηλέφωνα για κλείσιμο ραντεβού μέσω διαφόρων εταιρειών παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών) και από την άλλη διαμορφώνει ένα περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, οικονομικό) βασικό παράγοντα πρόκλησης ασθενειών με άμεσα ταξικό χαρακτήρα.
Για όλη αυτήν τη κατάσταση υπεύθυνο είναι το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, που «χαϊδεύει» τους φυσικούς του συμμάχους, τα μεγάλα μονοπώλια των φαρμακευτικών κολοσσών, και λεηλατεί τις τσέπες μας. Συνυπεύθυνη είναι και η κυβέρνηση που επιφυλάσσει για το λαό φτώχεια, άθλιες συνθήκες ζωής και υγιεινής, ασθένειες. Όταν η κυβέρνηση μιλάει για «λιγότερο κράτος», εννοεί λιγότερες έως και ανύπαρκτες δωρεάν υπηρεσίες. Δεν φταίνε  οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές. Το «διαίρει και βασίλευε» δεν πρέπει να περάσει.
Οι εργαζόμενοι στο  χώρο της υγείας, που καθημερινά παλεύουν με όλα αυτά τα προβλήματα και απειλούνται, μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων, και με απολύσεις, είναι σύμμαχοί μας. Παρά, τη συχνά, συνδικαλιστική τους πολυδιάσπαση σε κλαδικά σωματεία υπερτοπικής εμβέλειας, οργανώνονται και αντιστέκονται υπερασπιζόμενοι και το δικό μας δικαίωμα στη δωρεάν υγεία και περίθαλψη.
Φωτεινό παράδειγμα οι εργαζόμενοι  στο 7ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ στα Πατήσια, που με δυναμικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις και συναυλίες, σε συνεργασία με φορείς κατοίκων της περιοχής, αντιστέκονται σθεναρά στο κλείσιμο του νοσοκομείου τους. Μα και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο, επίσης υπό κατάργηση, 3ο νοσοκομείο του ΙΚΑ, το νοσοκομείο Πατησίων, το Αμαλία Φλέμιγκ, το Θριάσιο, το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της επαρχίας από την Πρέβεζα, το Μεσολόγγι και την Άρτα μέχρι τους Μολάους, την Ικαρία και τη Σάμο.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ  ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ