Τα εν οίκω και… εν δήμω

Καρότο  και μαστίγιο

Τίποτα δεν  έχει τελειώσει με την τύχη του Εθνικού Τυπογραφείου και τη δική μας.
Μπορεί να επανασυστάθηκε η θέση του ειδικού γραμματέα, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων περί καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών και φορέων του δημοσίου, ούτε και τα διάφορα «παπαγαλάκια» της δημοσιογραφίας που μας τροφοδοτούν, όχι τυχαία, με ιδιαίτερα ανησυχητικά δημοσιεύματα.
Μπορεί ο νέος ειδικός  γραμματέας να διαβεβαιώνει το προσωπικό ότι δεν πρόκειται να το «αιφνιδιάσει», αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι αξιολογήσεις δομών έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και τα αντίστοιχα πορίσματα θα προτείνουν σοβαρές περικοπές σε δομές και οργανικές θέσεις. Εξάλλου στην εποχή του μνημονίου και της υποταγής στις απαιτήσεις της τρόικας, είναι πάγια τακτική οι αιφνιδιασμοί και η τρομοκρατία. Επιφυλασσόμαστε.
Μπορεί ο απελθών ολετήρας ειδικός γραμματέας να επιμένει, και ολίγον απολογητικά, ότι κατά τη θητεία του υπερασπίστηκε τις παραγωγικές δυνατότητες και την ύπαρξη του Εθνικού Τυπογραφείου, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας τέθηκε για πρώτη φορά εν αμφιβόλω η υπηρεσία και οι θέσεις εργασίας μας. Τίποτα βέβαια δεν τον εμπόδισε, γι’ άλλη μια φορά, στο χιλιοειπωμένο γνωστό μοτίβο «όλοι μαζί τα φάγαμε» και είμαστε εν πολλοίς όλοι συνυπεύθυνοι, να επαναλάβει τους διθυράμβους του μνημονίου κουνώντας μας το δάκτυλο υπό την απειλή του ενός εκατομμυρίου ανέργων.
Μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να καταφέρεται ενάντια στις απολύσεις στο δημόσιο, αποκλείει όμως τους εκπροσώπους των εργαζομένων από τη όποια συζήτηση για τους νέους οργανισμούς. Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να φέρεται αντίθετος προς την «παράνομη»  θέση των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, αλλά το νομικό πλαίσιο έχει ήδη φτιαχτεί με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο κύρωσης του μεσοπρόθεσμου 2013-2016. Εξάλλου το απαντά και ο ίδιος όταν μιλά για αναγκαστικές μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού, η άρνηση των οποίων θα θέτει τον υπάλληλο «αυτομάτως εκτός δημοσίου».
Τίποτα λοιπόν δεν έχει κλείσει και το επόμενο  διάστημα θα είναι ιδιαίτερο κρίσιμο.