Σ.Π.Ε.Τ.: ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 24ΩΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ


ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
24ΩΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ


Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας στον ημερήσιο τύπο, στο πλαίσιο των αλλαγών στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ένα σχέδιο για το Εθνικό Τυπογραφείο, το οποίο οδηγεί σε ραγδαία συρρίκνωση, υποβάθμιση και ουσιαστικά διάλυση της υπηρεσίας.

Από την ίδρυσή του το 1833 μέχρι και σήμερα, το Εθνικό Τυπογραφείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο ανακαινισμένο κτήριο και αποτελεί μία τεχνική παραγωγική μονάδα γραφικών τεχνών, με σύγχρονο και ακριβό ηλεκτρο-μηχανολογικό εξοπλισμό και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, η οποία εκδίδει την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) αδιαλείπτως εδώ και δυο αιώνες και καλύπτει μέρος των εκτυπωτικών αναγκών του δημόσιου τομέα, μεταξύ αυτών σχολικά βιβλία και τον τεράστιο όγκο των εντύπων για τη διενέργεια των εκλογικών αναμετρήσεων.

Καθημερινά  εκατοντάδες πολίτες το επισκέπτονται εξυπηρετούμενοι άριστα και άμεσα, ενώ η ιστοσελίδα του (www.et.gr.) κατατάσσεται στη κορυφή της ελληνικής δικτυακής πραγματικότητας. Εκεί, χιλιάδες πολίτες έχουν πρόσβαση στη δωρεάν διάθεση των Φ.Ε.Κ. και στην ευκολότερη αναζήτηση και παρακολούθηση της πορείας κάθε  δημοσιεύματος, ενώ αναμένεται και έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία αποθετηρίου πληροφοριών και προϊόντων λογισμικού του δημόσιου τομέα.

Το Εθνικό Τυπογραφείο, είναι ίσως η μόνη δημόσια υπηρεσία με πλεονασματικό προϋπολογισμό, που συνεισφέρει στον Κρατικό Προϋπολογισμό πλέον των 30.000.000 €, με αυξητική τάση κάθε χρόνο, στοιχείο που όχι τυχαία, αποσιωπάται από τα σχετικά δημοσιεύματα. Εάν συνυπολογίσουμε τις μειωμένες δαπάνες των δημοσίων υπηρεσιών και των ΔΕΚΟ, τα έντυπα των οποίων εκτυπώνονται από το Εθνικό Τυπογραφείο, το τελικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι ενδεικτικό ότι, μόνο το Υπουργείο Υγείας, εξοικονόμησε 500.000 ευρώ από την εκτύπωση των βιβλιαρίων μητέρας και παιδιού, ενώ το κόστος εκτύπωσης ενημερωτικών φυλλαδίων για την έναρξη της ψηφιακής επίγειας τηλεοπτικής ευρυεκπομπής (πλήρης τετραχρωμία σε ακριβό χαρτί) ανήλθε στο ποσό των 0,05 ευρώ, τιμή μικρότερη ακόμα και από αυτή της απλής ασπρόμαυρης φωτοτυπίας στην αγορά. Ενώ ακόμη δεν έχει υπολογιστεί το όφελος του ΙΚΑ από τα 35.000.000 έντυπα, και όχι μόνο, που αυτή τη στιγμή εκτυπώνονται στο Εθνικό Τυπογραφείο. Είναι φανερό ότι οι δυνατότητες εξοικονόμησης είναι τεράστιες και μένει να αξιοποιηθούν περαιτέρω.

       Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Εθνικού Τυπογραφείου συνίστανται στην αξιοπιστία, στην ταχύτητα ανταπόκρισης, στην τεχνογνωσία, στην ποιότητα και στην επαγγελματική κουλτούρα που διακατέχει το προσωπικό του με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σχεδιασμό και την εκτύπωση του μνημειώδους έργου του Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών.

  Ωστόσο, αυτό το εύρος εργασιών και εσόδων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τους 235 υπαλλήλους του που, ανεξαρτήτως ειδικοτήτων και κλάδων, απασχολούνται σε όλο το φάσμα των εργασιών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% σχεδόν του προσωπικού (116 σε σύνολο 235) κατέχει τίτλο ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης, με 126 να διαθέτουν ιδιαίτερη εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία στις γραφικές τέχνες (φωτοστοιχειοθεσία, εκτυπώσεις, βιβλιοδεσία) καθιστώντας το σύνολο του προσωπικού αναντικατάστατο. Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Τυπογραφείου επιτελούν το έργο τους παρά την έως και 30%  μείωσή τους, καθώς την τελευταία τετραετία 2009-2012 δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη τεχνικού προσωπικού, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 108 αποχωρήσεις, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσής τους. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες του δημοσίου που λειτουργεί με δύο βάρδιες προσωπικού (πρωί –απόγευμα) και δυνατότητα τρίτης, εφόσον παραστεί ανάγκη.

  Η δυναμική και οι δυνατότητες της υπηρεσίας δεν μπορούν να υφίστανται με την προτεινόμενη στο σχετικό δημοσίευμα μείωση των οργανικών του δομών κατά 90,91% σε διευθύνσεις και 95,38% σε τμήματα (!!) όταν την ίδια στιγμή η αντίστοιχη μείωση των υπόλοιπων δομών του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης φτάνει κατά μέσο όρο το 54%! Είναι φανερό ότι αυτού του τύπου η οργανωτική μορφή, ειδικά για μια υπηρεσία με γραμμή παραγωγής, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας σε σημείο διάλυσης.

 Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι το Εθνικό Τυπογραφείο μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες, τη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις μόνο εάν παραμείνει ενιαίο και αδιαίρετο και στελεχωμένο με όλο το προσωπικό του σε αντίθεση με κάθε σχέδιο υποβάθμισης, συρρίκνωσης και διάλυσής του.